Hoppa till sidans innehåll

"Utan laget vet jag inte hur jag hade klarat det"

15 JAN 2020 17:45
Carro Danielsson lade basketskorna på hyllan efter säsongen 2012-13, iallafall från elitnivå, och har sedan dess fortsatt driva en av Visbys mest ikoniska butiker i Karamellboden och även det tillhörande cafét precis vid hjärtat av Visby Innerstad.
  • Skapad: 15 JAN 2020 17:45

Carro Danielssons vardag kan knappast beskrivas som lugn med de två populära verksamheterna Karamellboden och Café Karamellboden som rullar parallellt, och under sommartid är trycket högre än högst då läget för de två grannlokalerna är ett av de bästa på hela ön under turistsäsongen. Trots det så kände 35-åringen att en comeback på liganivå var aktuell till säsongen 19-20, och lite mer än halvvägs in i sin elfte ligasäsong och sin tionde ligasäsong med Visby Ladies så är hon nöjd med beslutet.

Vad fick dig att känna att det var läge att göra comeback?
– Först var det nog för att klubbens Division 2-lag inte skulle ha seriespel, och eftersom jag tränade extra med Ladies året innan kände jag att jag kunde träna på högre nivå. Det kändes också lite som en utmaning för att se vad kroppen håller för.

Vad var motargumenten till en återkomst?
– Att få tiden att räcka till. Jag jobbar 5-7 dagar i veckan och hade egentligen planerat att lägga mer tid till resor, familj och sådant.

 

Carro Danielsson under uppvärmning mot Högsbo i ICA Maxi Arena. Foto: Erica Thomsson

Carro Danielsson under uppvärmning mot Högsbo i ICA Maxi Arena. Foto: Erica Thomsson


Nu har halva säsongen gått, hur står sig verkligheten jämfört med dina förväntningar? 

– Mina första tankar med säsongen var att komma in som lite mer av en bonuspelare och inte träna lika mycket som de andra på grund av jobb och skador, men det är svårt att hålla sig. Det tog ett par månader men nu börjar det kännas rätt bra. Jag känner att jag hänger med helt okej under matcherna. 

 

Du var både en del av det lag som 2005 bärgade guldet i Södervärnshallen, men har också varit med under de sportsligt tuffare åren. Vad är största skillnaden mellan att vara en del av ett vinnande lag och ett lag med jobbigare tabelläge?

– Självklart är allt enklare när man vinner. Jag har aldrig riktigt varit i denna situation innan och det tar mycket energi både på och utanför basketplanen. Mycket går ut på att jaga ikapp. Jaga första vinsten, jaga ikapp poängmässigt under match, jaga bästa lagformen och så. Man får aldrig riktigt spela avslappnat och känna flyt och det har märkts när vi i sista matcherna spelat jämt. Vi har svårt att spela avslappnat för vi alltid behövt jaga ikapp. ändå tycker jag att just denna grupp av spelare har något speciellt. Vi har aldrig under säsongen grävt ner oss på träning, bråkat eller surat. Alltid är det hård träning och vi har många ledare runt laget som alla hjälper till att lyfta oss.

 

Vad har idrottens roll varit när du stött på motgångar eller gått igenom jobbiga perioder i livet? 

– Idrott och framförallt basket har ju varit mitt liv sen jag var liten.
Att använda träning och kanske en bortamatch som ett andningshål har blivit något av en viktigt del i min senare tid som basketspelare. Då min pappa hastigt gick bort i höstas var det i början basketträningen som gjorde att jag kunde, och var tvungen att tänka på annat. Utan detta lag just denna säsong vet jag inte hur jag hade klarat det. Att få komma igång ett par timmar i veckan var då nästan det enda som gjorde att dagarna flöt på någorlunda och så har det väl egentligen alltid varit, basket har jag aldrig prioriterat bort för det är en viktigt del i ens liv, inte bara idrottsligt.

 

Samtliga spelare bar sorgeband för att hedra Carros far, Micael Danielsson, som varit ordförande i Ladies, i hemmapremiären mot Eos 2019. Foto: Erica Thomsson

Samtliga spelare bar sorgeband för att hedra Carros far i hemmapremiären mot Eos 2019. Micael Danielsson, som varit ordförande i föreningen gick bort bara veckor innan säsongsstarten 2019. Foto: Erica Thomsson


Du har ju inte bara spelat med Ladies, utan har även representerat Gotland på Island Games vid 2 tillfällen. Vissa jämför Island Games med att det är som att spela för ett landslag. Håller du med? 

– Jo men det kanske man kan säga. Det är lite som ett mini OS där du går till hallen och kollar olika sporter, hejar på din ö, bor ihop nära på varandra och lär känna nya människor. Mitt första Island games var ju här på Gotland så sent som 2017 vilket var lite omvälvande. Det är häftigt att man kan dra runt ett sånt stort evenemang på vår lilla ö. Senast var i Gibraltar 2019 och den resan var precis så som andra berättat som varit med innan. Det går nästan inte att återberätta för dem som inte var med men det är en otrolig kul upplevelse och minnen för livet. Man blir som en familj, stöttar och kämpar för varandra. 

 

Utöver basketen så driver du en av de mest kända butikerna i Visby Innerstad, Karamellboden, och även det tillhörande cafét. Hur går vardagen ihop för dig? 

– Jo, men den funkar. Tack och lov spelar vi ju basketen under Visbys lågsäsong annars hade det nog aldrig gått, men jag försöker göra vardagliga saker innan jobbet, eller hinna med gymmet. Jobba först och sen åka direkt till basketträningen.Är det en fördel eller nackdel att ha ett sådant jobb samtidigt som man elitidrottar? 

– Det är svårt att säga. Jag går ofta direkt från jobbet under helgerna till matchsamlingen och jag har lärt mig att prestera när kroppen är uppe i varv. Alla är olika men jag tror att man inte skall tänka och känna efter så mycket utan göra det bästa av situationen och ge sig själv en ärlig chans. Är man utmattad från en hård dag så kanske man måste inse att detta fixar jag inte eller jag kanske får sikta på att fokusera endast på göra ett par få saker riktigt bra. Det mesta går men när våren och sommaren närmar sig är jag glad att det inte längre är tuffa bortamatcher och träningar varje dag.Vi börjar närma oss perioden där man kan se om både de personliga och gemensamma målsättningar man satt upp inför säsongen är långt borta eller om de fortfarande går att uppnå. Finns det något du känner att du fortfarande vill åstadkomma eller uppnå den här säsongen? 

–Självklart finns det massor jag vill uppnå men ibland får man som sagt kanske nöja sig med ett par saker. Mitt personliga mål under året var att se till att hålla kroppen hel och frisk till alla träningar och matcher, och målsättningen under match är att ha en spelstil som smittar av sig på mina lagkompisar. För mig är det viktigt att visa vilja, styrka och kämpaglöd och att känna att på den speltid jag får har gjort allt jag har kunnat för att hjälpa laget framåt.

 

Är säsongen 19-20 sista gången vi ser dig i Ladies färger?

– Oj det vet jag inte! Det är inte sista gången ni ser mig i ett gotländskt basketlinne kan vi väl säga?

Skribent: Louie Söderberg
E-post: This is a mailto link