Svenska Basketligan Dam avslutas i förtid – Så här påverkar det Ladies

13 MAR 2020 14:40
Svenska Basketligan Dam 2019-20 kommer inte att spelas klart efter beslut från Svenska Basketbollförbundet. Det här innebär det för Ladies.
  • Uppdaterad: 13 MAR 2020 14:40

Svenska Basketbollförbundet har efter möten under torsdagen med bland annat Riksidrottsförbundet beslutat att stoppa spel i förbundsserierna, däribland Svenska Basketligan Dam, med omedelbar verkan med hänsyn till att stoppa Coronaviruset covid-19:s spridning.

För Ladies del innebär det att de två återstående matcherna i grundserien mot Luleå Basket i ICA Maxi Arena den 13:e mars och Alvik Basket i Åkeshovshallen den 18:e mars inte kommer att spelas. Med två omgångar satt Ladies på en 10:e-plats i tabellen med teoretisk chans att sluta på en 11:e-plats som hade kunnat innebära kvalspel.

Av de lag som var sportsligt kvalificerade för Final Four i Basketettan Dam så har bara en klubb möjlighet att bli uppflyttade till SBL dam, Helsingborgs BBK. De övriga lagen som redan är eller fortfarande hade möjlighet att ta sig till Basketettan Dams Final Four var Riksbasketgymnasiet Luleå, Alvik Basket Utveckling, Riksbasketgymnasiet Mark och Marbo Basket där man på grund av att man antingen är ett lag i samma förening som ett befintligt SBL-lag eller är ett Riksbasketgymnasium inte kan kvalificera sig för en plats i SBL. Det innebär att oavsett om svensk baskets tävlingssäsong hade fortsatt eller inte så hade det inte blivit något kvalspel för lag 11 i SBL, och att Helsingborgs BBK är sportsligt kvalificerade för spel i SBL dam till säsongen 2020-21.

Om vi ser Helsingborg i SBL i höst eller inte kommer även att avgöras på den hearing som samtliga SBL-klubbar går igenom där klubbens ekonomi, organisation och förutsättningar granskas av Svenska Basketbollförbundet.

Retursituation mellan Felicia Thomsson och Umeås Nathalie Fontaine i Ladie sista match säsongen 19-20. Foto: Erica Thomsson

Retursituation mellan Felicia Thomsson och Umeås Nathalie Fontaine i Ladies sista match säsongen 19-20. Foto: Erica Thomsson

Hur blir det med slutspelet då? Blir det ingen svensk mästare? Det blir som sagt inget slutspel, men nuvarande grundserietabell blir det slutgiltiga resultatet, och nuvarande ligaettan Luleå Basket blir svenska mästare säsongen 19-20 med särskild notering.

Så fort Visby Ladies under natten till torsdag nåddes av nyheten om att alla flyg mellan Europa och USA från och med midnatt fredagen den 13:e mars skulle stoppas helt eller kraftigt begränsas så inleddes ett intensivt arbete för att få hem Visby Ladies tre amerikanska spelare Alexa Middleton, Jaycee Coe och Julie Spencer så snabbt som möjligt.

Den otrygghet och rädsla som nyheten innebar för såväl spelarna som deras familjer gjorde att klubbens beslut var enkelt, och Ladies var beredda att spela fredagens match utan de tre amerikanskorna om det hade behövts. Det intensiva arbetet har resulterat i att Middleton, Coe och Spencer i skrivande stund allihop sitter på flyg påväg hem till deras familjer som kommer landa innan fredagens midnattsdeadline.

Alexa Middleton, Julie Spencer och Jaycee Coe. Foto: Erica Thomsson

Visby Ladies vill först och främst hylla Svenska Basketbollförbundet för sin tydlighet, snabbtänkthet och goda handlingsförmåga i en pressad situation. Idrotten är förenande, underhållande och oersättlig, men människors hälsa går alltid före.

Visby Ladies och Visby BBK vill samtidigt också rikta ett stort tack till alla supportrar, funktionärer, sponsorer, spelare och ledare som stöttat oss och har gjort denna säsong möjlig. Resultatmässigt är säsongen 2019-20 en besvikelse, men med nya lärdomar och erfarenheter är vi nu ännu mer motiverade och revanschsugna när vi redan nu påbörjat arbetet inför säsongen 2020-21. Vi kommer att berätta mer om säsongen 2020-21 och arbetet inför den så snart som möjligt, och hoppas ni ser fram emot hösten lika mycket som vi. På återseende.