Stark scorer till Ladies – "En kommande publikfavorit ni inte vill missa"

10 JUN 2021 14:30
Tio spelare är redan presenterade, och nu kommer en elfte som de senaste tre säsongerna imponerat i både Europa och USA med sitt fina skytte utifrån och sin poängproduktion och har stora möjligheter att bli ett utropstecken i SBL 21-22.
  • Skapad: 10 JUN 2021 14:30

23-åriga Davion Wingate inledde sin collegekarriär på Stony Brook i American East Conference där hon sin första säsong blev uttagen till konferensens Bästa Rookie-lag, men det var när hon bytte till Florida Gulf Coast University Eagles, förkortat FGCU, i Atlantic Sun Conference som genombrottet kom. Under sin sista säsong på FGCU, 19-20, snittade den 168 cm långa shooting guarden 14,7 poäng när hon startade 32 av 33 matcher. Under sina två collegesäsonger sköt Wingate imponerande 43 % från trepoängslinjen på 228 försök, en procent som höll i sig under sin första säsong som proffs i Europa.

Wingate skrev i slutet på sommaren 2020 på för Schweiziska EuroCup-laget BC Winterthur, men lämnade under försäsongen för spel i Serbien med ZKK Kraljevo som slutade femma i ZLS som innehåller tolv lag. I Serbien fortsatte Wingate på samma sätt som hon de två sista åren på college och var poängbäst i Kraljevo med snittet 18,2 poäng samt 4,5 returer och 3,9 assist per match. Skottprocenten från trepoängsland vad ännu bättre än under collegetiden när hon under säsongen sköt 44 % på 75 skott på de 17 matcher hon gjorde för klubben, en procent som hade placerat henne som den tredje bästa trepoängsskytten i hela SBL 20-21.

Davion kommer från en riktig basketfamilj där pappa David Wingate gjort 740 matcher och 15 säsonger 15 år i NBA mellan 1986 och 2001 och hennes äldre syster Brandi Wingate även hon spelat som proffs i Europa. Nu har Davion Wingate skrivit på för spel med Visby Ladies säsongen 21-22 och blir därmed den elfte spelaren som är klar inför 21-22.

Davion Wingate, hur känns det att ha skrivit på för Ladies?

– Det känns grymt. Jag är alltid laddad inför nya utmaningar och erfarenheter och efter att ha pratat med personer ur organisationen visste jag att det här är en utmaning som kommer passa mig väldigt bra som tillåter mig att tävla på en hög nivå där jag kan växa som spelare. Jag hoppas kunna bidra med hög energi och med mina största styrkor i mitt poänggörande och mitt defense.

Vad ser du fram emot mest?

– Jag ser mest fram emot att tävla och ha en framgångsrik säsong och att lära mig mer om svensk kultur och skapa nya relationer. Jag känner mig tacksam över möjligheten att bo i och se ett nytt land samtidigt som jag spelar sporten jag älskar, för det är en unik möjlighet som inte många får. När jag var liten älskade jag Swedish fish, så jag ser fram emot att se om min favoritgodis som liten smakar bättre i Sverige eller inte.

Head coach Xavi Hernández, vad tänker du om att få in Wingate i truppen?

– Jag är väldigt glad över att vi kan presentera den här värvningen. Davion är en fantastisk scorer och ett konstant hot med sitt skytte, hennes möjlighet att skapa utrymme för sina skott och hennes starka pick och rull-spel. Hon kommer vara en tuff utmaning för alla försvar och är ytterligare en viktig pusselbit till laget som verkligen kommer göra oss bättre. Med hennes snabba händer, aggressivitet och styrka kommer hon vara en topp-spelare i SBL trots hennes längd. Det kommer vara intressant att följa hur hon kommer vara bidragande till att få laget att ta nästa kliv.

Sportchef Anders ”Leo” Pettersson, hur känner du om att den här värvningen?

– Att hitta en värdig ersättare till artisten Jayde Christopher har inte varit lätt, men efter mycket sökande så dök äntligen rätt profil upp. Vi sökte efter en kreativ guard, som kan göra poäng och öppna upp golvet för de andra spelarna, och gärna en spektakulär lirare. Boka in Ladiesmatcherna nästa säsong för Wingate kommer bli en publikfavorit i ICA Maxi Arena som ni inte vill missa!

Ordförande Johan Granath, hur går dina tankar om att Wingate?

– Av allt att döma kommer Wingate vara en spektakulär spelare som kommer förtrolla många med sina förmågor, och jag längtar redan nu till att säsongen drar igång så man kan få se henne och resten av laget i ICA Maxi Arena igen!