Spektakulär rekord-guard klar – "Hon är one of a kind"

09 JUL 2020 10:00
Ladies femte presenterade spelare inför 20-21 är en spektakulär sådan, som under sitt sista collegeår slog rekord och placerade sig i USA-toppen när det kommer till assister per match.
  • Uppdaterad: 09 JUL 2020 10:00

På colleget Boise State låg rekordet på antalet assist från en spelare under en och samma säsong på 192, i conferencen Mountain West låg det på 243. Sedan hände Jayde Christopher. 270 assister säsongen 19-20 räckte för att bräcka både college och conference-rekorden för den 173 cm långa pointguarden Jayde Christopher som nu är klar för spel med Ladies 20-21. Bland samtliga Division 1-collegelag så fanns det bara en spelare i hela USA som snittade flera assist per match än Christopher med hennes 8,2 per match. Den spelaren heter Sabrina Ionescu och gick som förstaval i draften till WNBA 2020.

23-åriga Jayde Christopher inledde sin college-karriär på Kansas University men bytte 2017 till Boise State där karriären minst sagt tog fart. Under sin sista collegesäsong blev guarden vald till Mountain Wests All Star-lag, defensiva All Star-laget och slutspelets All Star-lag. Boise State hade kvalificerat sig för NCAA-slutspelet innan säsongen avbröts, men fram tills dess så snittade Christopher 7,0 poäng, 8,2 assist, 4,5 returer och 1,5 steal per match när hon startade samtliga 33 matcher för Boise 19-20.

Jayde Christopher.

Anders ”Leo” Pettersson, vad säger du om den här värvningen?

– När jag såg Jayde så fanns det plötsligt inte några andra alternativ. Hon är "one of a kind". En av få spelare som kombinerar effektivitet och fart med show. Att Jayde väljer oss istället för en stor klubb i Europa är ett bra betyg. Hon kommer med största sannolikhet att hamna i en av de stora ligorna i Europa efter sin rookiesäsong. Nu är det bara att hoppas att vi får ta in publik på matcherna i höst så många kan njuta av denna artist.

Jayde Christopher, hur känns det att ha skrivit på för Ladies?

Jag är väldigt tacksam över att få den här möjligheten. Det känns fantastiskt att få chansen att gå ut och göra det jag älskar inför en helt ny publik i en helt ny miljö. Nu när jag signat för Visby kommer jag få träffa nytt folk, lära känna mina lagkamrater på och utanför banan och så mycket mer. Taggad räcker inte.

Vad tänker du om den kommande säsongen?

– Jag hoppas kunna bidra med ledarskap, positiv energi dag ut och dag in, hårt arbete och stort engagemang. Jag ser fram emot att komma ut på banan, bli bekväm med mina lagkamrater och som lag utmana på en hög nivå för att vinna så mycket som möjligt. Det är alltid målet.