Så påverkas Svenska Basketligan 20-21

16 JUN 2020 08:00
Blir det någon SBL hösten 2020? Är det några ändrade regler? När kan det bli spel? blir det spel utan publik? Frågorna är lika många och frågetecknena staplas på hög. Vi reder ut det vi vet redan nu.
  • Uppdaterad: 16 JUN 2020 08:00

Att det är en annorlunda värld och således även en annorludan försäsong har knappast kunnat undgå någon, men redan nu så finns det planer för vad som händer och vilka regelförändringar som det står klart att det blir.

SBL planeras att starta någon vecka senare än vanligt och datumen för matcherna i premiäromgången är fastställda enligt nuvarande förutsättningar. Lördagen den 3:e oktober säger schemat att Visby Ladies inleder SBL 20-21 och det är på bortaplan i Eoshallen som gäller där inga andra än 19-20 års liga-nia IK Eos står för motståndet. 19-20 blev det en vinst och en förlust mot IK Eos (75-84-förlust på hemmaplan, 80-72-vinst på bortaplan).

I omgång två är det dags för hemmapremiär när Uppsala Basket gästar ICA Maxi Arena. Lördagen den 9:e oktober är det dags för säsongens första hemmamatch, och redan efter de två första omgångarna så kommer vi ha spelat vad som kan vara säsongsdefinierande matcher.

Välbesökt Ladiesmatch i ICA Maxi Arena.

Blir det spel utan publik då? Basketmatcher med publik faller in under kategorin offentliga tillställningar och i skrivande stund så råder det förbud på sådana med mer än 50 deltagare, och då räknas även spelare, coacher och funktionärer in i den siffran om det är ett öppet arrangemang med publik. SBL dam har aviserat att om dagens förbud gäller även när seriespelet startar i höst så kommer matcherna att genomföras utan publik. SBL herr har däremot aviserat att man inte kommer att spela några matcher utan publik, utan istället skjuter fram starten eller förkortar säsongen.

SBL dam 20-21 kommer att spelas med 12 lag efter att Helsingborgs BBK tagit klivet upp till SBL efter att man kvalificerat sig sportsligt när svensk basket avbröts på grund av pandemiska skäl. SBL dam kommer spelas med dubbelmöten (hemma-borta) och 22 omgångar är därför att vänta till 20-21.

På grund av den ekonomiska osäkerheten hos ligaklubbarna har Svenska Basketbollförbundets Tävlingsutskott gjort några stora regeländringar. Den största är att inga lag varken på herr- eller damsidan kommer att åka ur SBL 20-21, för att inga lag skall behöva ta riskfyllda kortsiktiga kostnader och äventyra en hel förening för att undvika nedflyttning.

20-21 blir det nya regler för hur många stolar på bänken som får vara tomma. Foto: Louie Söderberg

Tidigare har lagen i SBL behövt dyka upp på bortamatcher med minst tio ombytta spelare för att undvika kraftiga böter, men 20-21 är den siffran ändrad till åtta ombytta spelare på bortamatcher. Man kommer inte behöva ha minst 50% så kallade hemmafostrade spelare heller, som tidigare varit ett krav. Hemmafostrad betyder inte vad man tror att det gör, utan innebär att spelaren antingen är svensk medborgare eller har spelat minst tre år i en svensk klubb innan spelaren fyllt 21. Med andra ord så kommer det att vara tillåtet att komma till spel på bortaplan med sex utländska spelare och två svenska spelare, något som däremot inte kommer gälla hemmalaget som fortfarande måste ha lika många eller fler svenska än utländska spelare. En omdebatterad ändring som det inte är säkert att det sista ordet är sagt om än.

Ett gäng andra ekonomiska lättnader från Svenska Basketbollförbundet har även införts, till exempel så kommer inga matchkommissarier vara på plats under matcherna och vissa administrationsavgifter är slopade

Det finns fortfarande stor möjlighet att det blir fler förändringar, så se till att följa Visby Ladies på sociala medier för att inte missa kommande nyheter om SBL och om Ladies trupp 20-21.

Visby Ladies och Visby BBK vill påminna alla om att hålla sig uppdaterade om och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och visa hänsyn för både sin egen och andras hälsa. Det är tillsammans vi kan ta oss igenom den här situationen på bästa möjliga sätt.