Hoppa till sidans innehåll

"Leo" inför kommande säsongen – "Ett lag som är redo att ge allt för klubben och Gotland"

04 MAJ 2020 09:48
Säsongen 19-20 kommer troligtvis bli en av de mest minnesvärda säsongerna genom historien, inte för det sportsliga, men för hur den avslutades och hur kommande säsonger troligtvis kommer påverkas. Här är Sportchefens tankar om 19-20 och framtiden.
  • Skapad: 04 MAJ 2020 09:48

Med två omgångar kvar att spela så beslutade Svenska Basketbollförbundet den 12:e mars att avbryta säsongen 19-20 för att stoppa spridningen av det nya Coronaviruset. Ett beslut som med facit i hand inte kan beskrivas som annat än helt rätt. En situation som fullständigt ritar om spelplanen för företag och såväl även för idrottsföreningar, inte bara för tillfället, utan troligtivs för en längre period framöver.

  

Ja, en minst sagt konstig säsong på många sätt har vi bakom oss. Vilka lärdomar tar vi från säsongen 18-19?

– Vi hade spelare som tränade skadade och sjuka. Det var hårt virke i dom, ingen ville missa en träning! Samtidigt så kanske vi därmed förlängde deras skadetid genom att inte vila dom ordentligt. Julie Spencer till exempel, spelade hela säsongen med fotproblem och kunde aldrig riktigt visa vad hon kunde.

 

Alla påverkas ju av läget som råder just nu, hur påverkas en idrottsförening? 

– Näringslivet drabbas för varje vecka som går av denna pandemi och i nästa led så kommer idrotten naturligtvis att lida av det också. Alla klubbar i alla sporter kommer att tappa väsentliga summor i sponsring. För basketen så tittar förbundet nu hur serien kommer att bli nästa säsong. Vilka åtgärder dom kan göra för att underlätta för klubbarna, än så länge är det dock för tidigt att säga exakt hur det kommer att se ut när säsongen 20-21 sätter igång. Det gör att man måste börja titta på alternativa sätt att få in pengar till verksamheten. 

Som läget är just nu så är det många klubbar som kör flashbacks, återupplivar gamla höjdpunkter. Själva så hade vi förmånen att få visa guldmatchen 2005 på 15-årsdagen och fick in drygt 8500 kronor från fiktiva guldbiljetter vilket vi är väldigt tacksamma för. Ett sätt att få in lite intäkter när världen håller andan. 

 

Bild från studion i sändningen av Guldmatchen från 2005 som 2020 sändes på minuten 15 år efter den femte avgörande finalmatchen 19:e april 2005. Sändningen går fortfarande att se på Ladies facebooksida och har närmare 3000 visningar.

Bild från studion i sändningen av Guldmatchen från 2005 som 2020 sändes på minuten 15 år efter den femte avgörande finalmatchen 19:e april 2005. Sändningen går fortfarande att se på Ladies facebooksida och har närmare 3000 visningar.

 

Om vi lämnar dåtiden bakom oss, hur ser basketarbetet ut för dig just nu? 

– Planering och vara redo när det väl vänder. Kommunikation med sponsorer är en viktig del, hur ser det ut för dom finns det något som vi kan hjälpa dom med i denna stund? 
Samtidigt så pågår spelarkontakter för att se vilket lag vi kan sätta på banan när det är dags för uppkast. Vilka kommer att vara kvar från förra säsongen och vilka nya kan vi övertyga om att Gotland är den bästa platsen att spela basket på.

 

Vad för profil kommer laget ha till 20-21?

– Vi vill köra vidare den profil vi hade denna säsong där vi var seriens bästa lag i 3-poängsskyttet, men vi siktar på att få in ett par spelare som kan ge oss stabilitet i returtagningen. Just returtagningen hade vi stora problem med under hela säsongen och var vår akilleshäl. Skulle vi kunna behålla samma nivå på skyttet utifrån och även ligga på den övre halvan i returtagningen så har vi en kombination av två styrkor som tillsammans kan tuff att hantera.  

 

Ladies Jaycee Coe hade ligans bästa procent från 3-poängslinjen (43.1%) och satte fler treor (56 st) än någon annan spelare i SBL 19-20. Foto: Erica Thomsson

Ladies Jaycee Coe hade ligans bästa procent från 3-poängslinjen (43.1%) och satte fler treor (56 st) än någon annan spelare i SBL 19-20. Foto: Erica Thomsson 

 

Hur har det gått hittills? När tror du första spelaren kan presenteras?

– En del är avhängt hur intäktssidan på sponsring ser ut men vi siktar på att presentera några spelare i slutet av maj. Hur går tankarna kring coachpositionen? 

– Just nu tittar vi på om vi kan få ihop den trio som avslutade säsongen. Kan vi hitta en ett arbetssätt och addera bland annat en fystränare så tror jag att det blir en bra lösning för klubben och spelarna. 

 

Om vi sätter oss i en tidsmaskin som tar oss till hemmapremiären i höst, vad tror du vi kommer se för typ av lag framför oss?
– Oj, svår fråga. 

Ett lag som är redo för att ge allt för klubben och Gotland. Ett lag som gotlänningar kommer känna sig stolta för över deras insats och stora hjärta och när dom såklart vinner i ICA Maxi Arena. 
Vi gör till hösten vår 37:e raka elitseriesäsong, helt fantastiskt. Efter två raka missade slutspel så är det dags igen för slutspelsdramatik på Gotland!

Skribent: Louie Söderberg
E-post: This is a mailto link