Hoppa till sidans innehåll

Landslagsuttagen brittisk guard klar – "En spelare som hatar att förlora"

27 JUL 2020 10:00
Tre icke EU-spelare är klara, men nu kommer en fjärde, prisad och landslagsuttagen sådan.
  • Skapad: 27 JUL 2020 10:00

27-åriga Jennifer Ashton föddes i Storbritannien, men flyttade fem år gammal till USA. Guarden spelade collegebasket för Westfield State där hon blev den näst bästa poänggöraren på collegets historia med 1524 poäng, bara ett enda skott ifrån rekordet på 1526. 2017 vände Ashton tillbaka till Storbritannien för spel med Sheffield Hatters, där hon under sin debutsäsong blev vald till All star-laget, bästa defensiva femman och även bästa brittiska femman efter ett snitt på 14 poäng, ligabästa 7,0 assist och även ligabästa 3,2 steals per match när Sheffield slutade på en tredjeplats i serien och tog sig till semifinal. 

 

Succén i Sheffield resulterade i en landslagskallelse och den 168 cm långa Ashton bytte 18-19 klubbadress till den något mer framgångsrika tabellkonkurrenten Leicester Riders, som slog ut just Sheffield i semifinal 17-18. Under de två säsongerna i svenskcoachade Leicester har Ashton blivit brittisk cupmästare två gånger om, och på sammanlagt 37 matcher i seriespel för Leicester på två säsonger snittade Ashton 7,3 poäng, 4,0 returer och 4,5 assist per match. 18-19 blev Ashton för andra säsongen i rad vald till bästa defensiva femman i WBBL. 

 

Jennifer Ashton för Leicester Riders. Foto: Jay-Ann Bravo-Harriot (@jbravoh)

Jennifer Ashton för Leicester Riders. Foto: Jay-Ann Bravo-Harriot (@jbravoh)

 

Anders ”Leo” Pettersson, vad säger du om Ashton? 

– När vi fick nej från tilltänkta pointguards i Sverige så dök det plötsligt upp ett alternativ med brittiskt pass. Efter att ha fått nys på Jennifer så kändes det direkt att vi hittat vad vi letat efter, en viljestark spelare med en bra defensiv och ett bra skott. Vi kryddar på förrådet av energispelare än mera med Jennifer i laget. En spelare som hatar att förlora och vägrar ge annat än 100% för laget! Med Jayde, Jennifer, Mika och Isabella så känner vi oss väldigt nöjda med hur guardsidan har format sig.

 

Jennifer Ashton, hur känns det att spela i SBL i höst?

Det känns spännande att ta steget från Leicester och Storbritannien till Visby Ladies. Jag har alltid vetat att det är lite enklare att spela i den brittiska ligan när man är britt, och jag är tacksam för erfarenheterna, personerna och min utvecklingen de senaste tre åren i brittiska ligan, men nu när mitt kontrakt gått ut med Leicester ser jag fram emot att spela någon annanstans i europa. Det här är en utmaning jag har jobbat för i många år   

 

Hur går tankarna kring den kommande säsongen?

– Jag hoppas kunna bidra med ledarskap, Basket-IQ, erfarenhet och pigga ben. Jag är spelaren som älskar att lyckas, och kommer göra allt som kan göras för att ge mitt lag bästa förutsättningarna för att vinna. Min coach i Leicester, Jesper Sundberg, har berättat att den svenska ligan är väldigt fysisk och premierar bra försvar vilket jag tror kommer passa mig.

 

Ashton har både brittiskt och amerikanskt pass och säsongen 20-21 kommer brittiska spelare att klassas som EU-spelare hela säsongen av Svenska Basketbollförbundet, trots Storbritanniens utträde den 1:a februari i år och att utträdesavtalet om europeisk unionsrätt bara tillämpas fram till den 31:a dec 2020, förutsatt att det inte förlängs.

Skribent: Louie Söderberg
E-post: This is a mailto link