Hoppa till sidans innehåll

Landslagsmeriterad collegesvenska till Ladies – "Det är som att komma hem"

21 AUG 2020 10:01
Den tolfte Ladies-spelaren till säsongen 20-21 är klar, och den sista pusselbiten är en spelare med meriter från både landslagssammanhang och spel utomlands.
  • Uppdaterad: 21 AUG 2020 10:01

25-åriga Amanda Okodugha fostrades i Norrköping Dolphins där hon som tonåring framträdde i 17 ligamatcher, den senaste den 26:e januari 2014 mot Visby Ladies i Stadium Arena, innan det blev collegespel i USA för den 185 cm långa forwarden. 2014 anlände Okodugha till Young Harris College i Georgia där hon under sina två år där gjorde 78 poäng och tog 73 returer på 38 matcher. 2016 lämnade hon Young Harris för Lincoln Lions i Pennsylvania där hon på 46 matcher gjorde 147 poäng och tog 134 returer.

 

Sommaren 2011 debuterade Okodugha i landslaget där hon fick vara med och spela både EM och Nordiska Mästerskapen. Totalt har det blivit 14 matcher i landslagssammanhang för forwarden som 20-21 vänder ”hem” till Gotland. 25-åringen har släkt på ön och vana av att spendera somrarna på den gotländska landsbygden, och har därför redan gjort första träningarna med laget. Efter hennes fyra collegesäsonger lades fokus på studier först i USA och just nu en pågående utbildning i England där de brittiska juridikstudierna blivit distansstudier under 20-21 som därmed möjliggjort spel i Visby Ladies. 

 

Anders ”Leo” Pettersson, vad tänker du om att få in Amanda Okodugha i Ladies? 

– Amanda har tränat med oss de senaste fyra somrarna som hon har tillbringat på ön, så det är en spelare vi väl känner till. Med sina 185 cm och tuffa spelstil så får vi en riktigt stor fysisk spelare till. Det kommer att slå gnistor på träningarna med Carro Danielsson, Amanda Okodugha, Ace Harrisson och Jessica Kelliher i spelet under korgarna. Frågan är om någon kommer att våga gå in där…

 

Amanda Okodugha, hur känns det att vara tillbaka i Sverige?

– Det är faktiskt lite surrealistiskt att vara tillbaka i Sverige, men det ska bli riktigt kul och spännande. Extra kul ska det bli att spela med just Ladies, det är som att komma hem trots att det blir mitt första hela år på ön.

 

Vad hoppas du kunna tillföra till laget?

– Sist jag spelade i ligan var jag en riktig rookie, med Ladies hoppas jag kunna tillföra mer erfarenhet och styrka men också min vilja att alltid utvecklas. 

Skribent: Louie Söderberg
E-post: This is a mailto link