Guldcoacherna återförenade – "Så kommer vi spela"

27 DEC 2019 10:30
Det är nästan 15 år sedan de coachade Visby Ladies till att ta öns först SM-guld i en lagidrott säsongen 2004-2005. Nu är de tillbaka och den 28:e december gör de sin första match tillsammans igen.
  • Uppdaterad: 27 DEC 2019 10:30

2005 var Thomas Nordgren och Anders "Leo" Pettersson både framgångsrika och hyllade och efter att de både vunnit den jämnaste finalserien någonsin, där ingen match vanns med mer än tre poäng. Alla fem finalmatcher avgjordes alltså i sista anfallet, och alla matcher vanns av bortalaget, förutom den femte avgörande finalen som Ladies vann i Södervärnshallen med 72-69. Nu står Nordgren och Pettersson återförenade på coachbänken och har till sin hjälp även Marie Söderberg som spelade under coachduon guldsäsongen 04-05.

Om jag ber er tänka tillbaka på säsongen 2004-2005, vad är det första ni tänker på förutom guldet?

– Disciplinen, säger Anders "Leo" Pettersson, vi hade en enorm disciplin under det året som tillsammans tog laget så långt de bara kunde gå. Vi var inte tippade att gå till final av särskilt många den säsongen, men vi var disciplinerade som lag och gick så långt vi kunde vilket blev hela vägen.

– Disciplin och försvar, fyller Thomas Nordgren i, det var försvaret som var grunden under hela säsongen och som höll i sig i finalserien.

Kommer folk känna igen spelet från 2005 under säsongen 19-20?

– Det tror jag inte, det är olika lag, säger Thomas, med olika kvaliteter och styrkor, och samtidigt har basketen utvecklats. Vi kommer lägga mycket kraft på försvaret framöver och det är en likhet, men det är två väldigt olika lag.

Hur kommer ni jobba med spelet framöver? Vad kommer ni ändra?

– Det kommer bli mycket mer försvar. Idag är vi det lag som släpper in mest poäng per match, och siffran 89 insläppta per match skall vi arbeta ner match för match. Försvaret och att kontrollera sin motståndare är nyckeln till matcherna oftast och vi kommer kanske inte se någon jätteskillnad nu mot Alvik eftersom vi inte hunnit jobba tillräckligt mycket med det än, men framöver kommer det märkas, säger Thomas.

Anders "Leo" Pettersson och Thomas Nordgren i A7-hallen 2019.

Är det bara försvar som kommer vara fokuset eller är det mer?

– Försvar är en stor del av det här men det är en helhet hur vi spelar basket, säger "Leo". Att kunna utnyttja det vi har i laget. Vi har bra spelare och som i alla lag så är alla spelare naturligtvis begränsade i vad de klarar av, alla kan inte allting, men vi måste veta vem vi vill sätta i vissa situationer och vem som kan göra olika saker. Kan vi klara av att ha den vetskapen om oss själva kommer också disciplin in i att veta vem som skall göra vad och hur skall vi göra det här. Då kommer spelet också lossna lite grann. Just nu har vi tragglat ganska mycket för vi vet inte riktigt vilka roller vi har och i det också att fel spelare gör fel saker.

Vad kommer vara det första ni kommer ändra på?

– Vi kommer inte ändra allting direkt, utan snarare justera på saker. Det finns inget anfalls-system, inkast-system eller försvar som löser sig själv som i att gör man det här så kommer man vinna matcher utan det är vilka personer och vilken inställning man har när man gör de här sakerna som avgör mer, säger "Leo".

Vad kommer vara viktigt i matcherna framöver?

– Det är rollerna som är övervägande just nu, säger "Leo". Att veta var man står och vad man kan. Har man inte utstakat vad var och en kan göra och vad man kan utnyttja så kommer man inte framåt. Hur kan vi hitta varann? Kan vi veta vilka positioner vi vill sätta varann i anfallsmässigt?

– Det blir att vi gör de här detaljerna rätt, fyller Thomas i. Det spelar ingen roll vilket anfallsssystem eller försvarssystem du har om du inte gör sakerna rätt. Att förstå varför vi gör saker och att vi inte springer omkring för att jag ska springa dit, utan jag springer dit av en anledning och den skall jag veta. Det svåraste spelet är spelet utan boll. Att spela utan boll och att få någon att bli fri genom att sätta en bra screen till exempel är det både svåraste och det som kan göra störst skillnad.

Vem kommer få den första tekniska foulen?

– Thomas, säger båda samtidigt och skrattandes.

– Det blir väl självklart jag, den kommer väl på lördag, säger Thomas och skrattar.