Guard med imponerande assistsnitt till Ladies – "Kommer bli sevärd"

22 JUN 2021 12:45
Sedan tidigare är elva spelare presenterade, och nu är den tolfte klar som är en spelare som imponerat i Basketettan och även på provspel med Ladies tidigare i år.
  • Uppdaterad: 22 JUN 2021 12:45

19-åriga Helin Agnig tog till säsongen 18-19 steget från moderklubben Hammarby Basket till basketgymnasiet i Solna (NIU) och AIK Basket i Basketettan Norra, och 20-21 skulle bli året med ännu större ansvar och ännu större roll. Guarden fick en kanonstart på säsongen och stod i säsongspremiären för en double-double med 12 poäng och 10 assist mot det blivande SBL-laget Östersund, och även säsongens andra match var en stark sådan med två satta treor, fem returer och fyra assist från Agnigs händer. Trots att Agnig är 158 cm lång tog hon sammanlagt elva returer i säsongens två inledande matcher, vilket är ett av flera bevis på en hög spelförståelse hos guarden. Säsongen 20-21 blev bara två matcher lång för AIK och för Helin Agnig till följd av pandemin, och vad hon kunde uträttat under sin sista gymnasiesäsong om den hade fått spelas klart går bara att spekulera i. Hennes snitt 20-21 blev 9 poäng, 7 assist, 5,5 returer och 40% från trepoängslinjen på tio försök.

Under SBL:s sista grundserievecka var Helin Agnig på besök hos Visby Ladies för att kunna känna på träningsmiljön, träffa delar av organisationen och se vilka coach Xavi Hernández metoder är. Under träningarna visade Agnig upp en hög lägstanivå, en imponerande spelförståelse för sin ålder och tydliga tecken på att hon är redo för att ta klivet till SBL. Nu kan Visby Ladies med glädje meddela att klubben och Helin Agnig är överens om ett kontrakt över säsongen 21-22.

Helin Agnig, hur känns det att ha skrivit på för Ladies?

– Att ta klivet till SBL känns som en tuff men rolig utmaning då jag kommer få tävla i varje moment och kämpa för speltid. Jag ser fram emot att få vara bland erfarna spelare framförallt erfarna guards så att jag kan utvecklas och lära mig från dom men även från coacherna runt laget.

Vad gjorde att du kände att Ladies var rätt val?

– Redan första gången jag var och besökte Visby Ladies fick jag en bra känsla. Alla involverade var väldigt välkomnande och engagerade i Ladies. Det är en seriös klubb med en engagerad head coach vilket matchar det jag är ute efter.

Head coach Xavi Hernández, vad tänker du om att få in Agnig?

– Helin är en ung och talangfull spelare med potential som vi hoppas kunna utveckla här på ön. Hon kommer vara en stor tillgång i det dagliga arbetet för att utvecklas som lag, och fokus kommer såklart också vara på att utveckla henne för att göra henne till en fullfjädrad ligaspelare.

Sportchef Anders ”Leo” Pettersson, hur känner du om den här värvningen?

– Trots att Helin Agnig kommer vara en rookie och trots att hon är liten i storleken så har Helin en tuffhet som är imponerande. Helin kommer att bli både nyttig för laget och sevärd för publiken i höst.