Hoppa till sidans innehåll

Bekräftade fall av Covid-19 i Visby Ladies

24 JAN 2022 15:15
Efter att en ledare visade symtom under söndagskvällen har alla spelare och ledare testats, för andra gången inom loppet av några dagar. Det här säger resultaten och såhär påverkar det Visby Ladies just nu.
  • Uppdaterad: 24 JAN 2022 15:15

Under förra veckan fick Ladies larm om Covid-19 genom ett positivt snabbtest i hushållet hos en familjemedlem till en spelare under torsdagen som gjorde att hela laget och alla ledare testades och träningen ställdes in. Alla tester negativa. Spelaren i fråga har sammanlagt testats fyra gånger sedan första indikationen på Covid-19 i hemmet både via PCR-test och snabbtest och alla tester har varit negativa, men spelaren har inte deltagit på träningar sedan dess och var heller inte i ICA Maxi Arena under lördagen. 

Sent under söndagskvällen fick en ledare i laget symtom som gav misstankar om Covid-19. Ett snabbtest under söndagskvällen visade positivt och hela laget och övriga ledare testades under måndag morgon. Inga tecken tyder på samband mellan spelaren med Covid-19 i hemmet under torsdagen och söndagens bekräftade fall. 

Alla spelare och ledare är symtomfria utom den ledare som testat positivt, men två stycken test från spelare i laget visade sig vara positiva. Ytterligare testning kommer att ske de kommande dagarna för att fortsätta utreda och kartlägga situationen. 

Alla spelare har delgivits information om vilka regler, råd och rekommendationer som gäller både för den som är bekräftat positiv eller den som varit i nära kontakt med bekräftat positivt (även om symtomen och positivt test kommit efter kontakten skett). 

Även om det just nu enbart är två konstaterade fall i laget och ett i ledarstaben så finns det en risk för att smittan de kommande dagarna kommer att visa sig vara med utbredd än så. Visby Ladies har varit i dialog med läkare om situationen och framfört den information som i dagsläget finns, och Svenska Basketbollförbundet har med läkarens bedömning i åtanke därför beslutat att flytta fram fredagens bortamatch mot Mark Basket. Matchen kommer att spelas inom 28 dagar från det ursprungliga speldatumet. Nytt speldatum kommer att kommuniceras när beslut om sådant är taget. 

Händelseförloppet har gått fort och formella beslut för Ladies verksamhet den närmsta tiden är i skrivande stund därför inte tagna, men kommer att tas under dagen och beroende på situationens utveckling kan kompletterande eller justerande beslut tas under veckan.

Lördagens bortalag Norrköping Dolphins, domarna från lördagens match och givetvis Svenska Basketbollförbundet har alla informerats om situationen. 

Skribent: Louie Söderberg
E-post: This is a mailto link