Alla smittade spelare friska – Första träningspassen avklarade

21 NOV 2020 21:56
Utbredd covid-19-smitta gjorde att Visby Ladies gått igenom en utmanande period som inte liknat något annat klubben gått igenom tidigare. Nu är laget tillbaka i hallen igen.
  • Uppdaterad: 21 NOV 2020 21:56

Det är nu över två veckor sedan Visby Ladies hemmamatch mot Wetterbygden ställdes in på grund av vad som då var starka misstankar om utbredd smitta av covid-19 i truppen. Det dröjde inte länge innan farhågorna besannades och spelare efter spelare testade positivt för covid-19 efter genomföra PCR-tester. Sex av nio provsvar påvisade pågående covid-19-infektion, utöver de nio fick en spelare fick tillbaka ett ej bedömbart svar från sitt test samtidigt som hon hade symptom som skapar stark misstanke om covid-19 men spelaren hade inte möjlighet att boka in en ny provtid innan symptomen var över.

Nivån på hur kraftiga symptomen var varierade där en spelare var asymptomatisk i stort men hade nedsatt smaksinne, men symptom som kraftig muskel- eller ledvärk, ingen smak eller lukt, ovanlig trötthet, nedsatt andningsförmåga och feber var de tydligaste och vanligaste i spelartruppen. Ladies tre coacher har alla testats och påvisat ett negativt resultat. Ytterligare två personer med en roll runt laget har också testats där en testade negativt och en konstaterades vara smittad av covid-19.

Ladies beslut att ställa in matchen innebar en walkover-förlust med 0-20 på grund av hur tätt inpå matchen situationen uppstod vilket har skapat diskussion på sociala medier och fått stor uppmärksamhet i lokalmedia och situationen har även fått uppmärksamhet i rikstäckande media.

Laget har inte haft träning eller andra lagaktiviteter sedan den 6:e november och samtliga spelare har oavsett symptom eller inte isolerat sig i som allra minst 7 dagar enligt de rekommendationer som finns från Folkhälsomyndigheten. Smittskyddsläkare Sven Montelius har under hela förloppet varit en stor resurs för klubben och har varit i dialog med både enskilda individer och ledare runt laget för hur situationen skall hanteras utifrån både ett grupp- och individ-perspektiv. Det har gjort att Visby Ladies känt en stor trygghet i hur situationen skall hanteras och att både svenska och utländska spelare kunnat få svar på frågor och fått vägledning i denna unika situation.

Sedan första positiva provresultatet kom tillbaka så har Visby BBK:s styrelse agerat snabbt och handelskraftigt och pausade inte långt efter första bekräftade fallet all verksamhet i klubben. Flera extrainsatta styrelsemöten har hållts under tiden och den 11:e november beslutade styrelsen att all organiserad lagträning inomhus för alla lag i klubben skall pausas fram tills den 22:a november. Efter att samtliga Ladies-spelare som tidigare varit sjuka i covid-19 har tillfrisknat har Visby BBK:s styrelse gett Visby Ladies tillåtelse att återuppta träningsverksamheten och igår fredag, den 20:e november, samlades laget för träning för första gången sedan den 6:e november för att förbereda sig inför nästa match som är den 28:e november mot Helsingborg på bortaplan. Ett sådant långt uppehåll helt utan gemensamma träningar eller aktiviteter under pågående säsong är det längsta någonsin i Ladies historia.

De senaste veckorna har varit påfrestande, utmanande och krävande för alla inblandade, och den här perioden liknar inte någon annan situation klubben eller laget varit i tidigare. Smittan på Gotland är nu högre än någonsin tidigare och Visby Ladies ber dig som läser det här att tänka efter en extra gång i dessa tider, och ber dig samtidigt att göra det du kan för att stoppa smittspridningen. Både individer och organisationer måste ta tuffa men osjälviska beslut för att vi tillsammans ska nå framgång i att jobba mot det stora gemensamma mål vi just nu alla delar.

Tvätta händerna. Håll avstånd. Tänk efter.