Uppdatering kring Covid-19-situationen i Visby Ladies

13 NOV 2020 18:30
Den senaste informationen kring covid-19-informationen i Visby Ladies.
  • Uppdaterad: 13 NOV 2020 18:30

Lördagen den 7:e november ställde Visby Ladies in den planerade hemmamatchen mot Wetterbygden Sparks med utlösande faktor att flera spelare under matchdagen utvecklat symptom för covid-19 som skapade en misstanke om utbredd smitta i laget. Visby Ladies hade enligt de protokoll och tävlingsbestämmelser som finns, och som är justerade till den här säsongen med pandemin i åtanke, möjlighet att spela matchen då man hade tillräckligt med symptomfria spelare för att ställa upp för match, men tog bara timmar innan uppkast beslutet att inte spela matchen på grund av den stora smittorisken. Detta beslut togs i samråd med smittskyddsläkare.

Enligt tävlingsbestämmelserna så kan en match säsongen 20-21 flyttas om en situation med misstanke om utbredd covid-19-smitta i ett lag uppstår med mer än 48 timmar innan uppkast, men då det i det här fallet bara återstod ett fåtal timmar innan matchstart innebar det att en matchflytt inte kunde ske och Wetterbygden tilldömdes segern med 20-0.

Idag, fredag, har åtta spelare i Visby Ladies fått tillbaka sina testresultat där sex spelare fått tillbaka positiva resultat som därmed bekräftar smitta av Covid-19. Två av de sex spelarna som fått tillbaka positiva provresultat var asymptomatiska både under lördagen, när matchen mot Wetterbygden skulle spelats, och vid provtillfället två respektive tre dagar senare. En av de två utvecklade symptom efter provtillfället. Symptomen har varierat från person till person, men totalt har fem spelare inför eller efter matchen uppgett att de antingen har nedsatt eller helt avsaknad av smak och/eller lukt. I dagsläget har ingen smitta konstaterats hos ledarstaben.

Alla spelares hälsoläge är stabilt och under kontroll. Ingen spelare har behövt uppsöka sjukvård.

I tisdags tog Visby BBK:s styrelse beslut att pausa alla organiserade lagträningar inomhus i klubben fram tills den 22:a november, detta gäller även Visby Ladies. Den 19:e november kommer Visby BBK:s styrelse att ha ett nytt möte för att diskutera om pausen förlängs, avbryts eller fortsätter som planerat.

Representanter för Visby Ladies har haft god dialog med smittskyddsläkare Sven Montelius under hela förloppet och alla som varit misstänkta eller konstaterat smittade eller varit i närhet av någon som misstänkts vara smittad har tagit del av de råd och restriktioner som gäller och Visby Ladies har för avsikt att nogrannt fortsätta följa samtliga råd och rekommendationer framöver.

Då SBL just nu är inne i ett landslagsuppehåll så kommer Visby Ladies som det ser ut nu inte att behöva flytta eller ställa in några fler matcher. Nästa match är den 28:e november på bortaplan mot nykomlingen Helsingborg BBK.

Swish: 123 228 80 09