Revanschsugna sportchefen: Så kommer laget se ut

04 APR 2019 11:30
Säsongen 2018-19 slutade tidigt för Visby Ladies del, men för klubbens sportchef Anders "Leo" Pettersson har hans säsong knappt börjat. Nu berättar han hur han kommer värva till den kommande säsongen.
  • Skapad: 04 APR 2019 11:30

Anders ”Leo” Pettersson, sportchef Visby Ladies, säsongen 18-19 tog ju slut lite tidigare än förväntat i år, hur påverkar det ditt arbete?

På några timmar skiftas arbetet från att fokusera på nästa match till att plötsligt avsluta arbetet med säsongen och utan att vänta direkt börja med nästa. Det finns ingen tid att vänta utan dagen efter sortin börjar man tänka, preparera och arbeta för att få de bästa möjliga förutsättningarna nästa säsong. Ett satt skott eller ett defensivt stopp var det som till slut skiljde mellan det fortsatta arbetet och planeringen, men det är bara att gilla läget och sätta igång med det arbetet så vi ligger i framkant.

Har du hunnit sätta upp någon målsättning inför nästa säsong?

– Än så länge är det för tidigt att sätta upp konkret målsättning resultatmässigt eftersom en målsättning styrs mycket av vilket spelarmaterial man till slut får ihop. I dagsläget har vi inte de ekonomiska resurserna för att sätta en målsättning och sen därefter leta spelare, men vi har tankar och idéer samt strävar efter att få ett slagkraftigt bygge till hösten.

En målsättning jag däremot har redan idag är att bli ett starkare hemmalag. Man skall inte säga att det var bättre förr, men förr i tiden så var Ladies på bortaplan en av de bortamatcherna många lag ansåg vara den svåraste matchen på hela säsongen. Tyvärr har vi de senaste säsongerna tappat den stämpeln lite. Vi vill gärna göra ICA Maxi Arena till en arena man kommer till som bortalag som underdogs. Med stöd från den gotländska publiken och ett hårt arbetande lag så tror jag absolut att vi återigen skulle kunna bli den tuffa utmaning för alla lag som kommer till ön som jag själv skulle gilla att se.

Branndais Agee. Foto: Erica Thomsson

Branndais Agee från säsongen 18-19. Foto: Erica Thomsson

Hur många spelare vill du behålla från förra säsongen?

– Helst skulle jag vilja behålla hela spelartruppen om jag skall vara ärlig. Vi hade en bra potential och en väldigt bra lagkemi men har inte riktigt fått lagmaskinen att snurra väloljat. Skador under hösten ställde till det både tränings- och matchmässigt vilket gjorde att vi aldrig riktigt fick något tempo vilket kan vara ett av skälen till att vi saknade stabilitet under våren.

Efter årsskiftet slog vi Telge som nu spelar semifinal, vi utklassade Norrköping som kom fyra i serien, vi sumpande matchen mot Eos hemma efter att de vann på sista skottet i förlängningen, mot Högsbo hemma hade vi chans till vinstgivande skott sista anfallet och helt plötsligt gör Eos och Högsbo som vi var en hårsmån ifrån att slå för bara någon vecka sen nu upp om en finalplats. I idrotten är det små marginaler som kan skilja mellan fiasko och succé och vi ser på prestationerna efter årsskiftet att det finns mer att få ut från årets lag.

Kommer truppbygget se annorlunda ut till hösten?

– Vi hade för avsikt inför förra säsongen att ha högst tre utländska spelare, men då många spelare från den föregående säsongens tackade nej så hamnade vi i en svår situation. Vi fick helt enkelt avvika från planen när vi byggde laget och till slut ta in två utländska spelare till som egentligen inte var tanken. Målsättningen till nästa säsong att ha färre utländska spelare.

Varför är det bättre med färre utländska spelare?

– Med gotländska och svenska spelare så får vi en bättre stabilitet på längre sikt som ökar möjligheterna för framgångar. Att behålla spelare längre än bara en säsong ger oss chans att bygga på längre sikt än till april kommande säsong och skulle vara en viktig del i att satsa långsiktigt och kunna etablera oss där vi vill höra hemma i tabellen. Vi vill inte att bara de som ser alla matcher på säsongen ska känna igen alla spelarna i truppen utan helst att hela ön ska kunna Ladies startfemma.

Problemet är att få upp tillräckligt många gotländska spelare när vi jobbar på en sådan liten ort. Det gäller att vårda ungdomsverksamheten noggrant både när det gäller bredden och när det kommer till att få upp kvaliteten på deras träningar och matcher. Det är ett stort steg att gå från juniorverksamhet till elitverksamhet när elitsidan kräver 10-12 träningspass 6-7 dagar i veckan, och med en förbättrad ungdomsverksamhet där kurvan i klubben just nu pekar uppåt tror jag inte det är omöjligt på sikt att se fler gotlänningar i Sveriges bästa liga i världens näst största sport.

Elsa Grufstedt. Foto: Erica Thomsson

Elsa Grufstedt, gotländsk junior i Visby Ladies. Foto: Erica Thomsson

Vad för spelare hoppas du få in?

– Jag vill få in hungriga spelare med bra attityd och stort hjärta och detta gäller såväl svenska som utländska spelare. Gotlänningarna är ett hårt arbetande folk och vi tror att ha ett lag som kan jobba lika hårt på basketplanen som resten av ön gör utanför skulle vara kul att se på, något vi gotlänningar kan känna igen oss i och dessutom kunna vara ett recept för bra resultat.

Hur är förhoppningarna kring truppbygget, hur känns det än hittills?

– Det känns väldigt bra just nu. Responsen från nuvarande spelarna samt även vissa av de nya vi har tagit kontakt med gör läget ganska intressant.

När tror du klubben kan börja presentera de första spelarna?

– Vi jobbar på högvarv just nu med att förbereda och knyta spelare inför hösten. De två senaste säsongerna har vi haft faktorer som gjort att vi fått klart med spelare senare än vi velat men vi ligger betydligt mycket bättre till just nu. Jag hoppas vi kommer få de första signaturerna på papper väldigt snart och redan den här månaden tror jag vi kan förvänta oss presentation av de första klara spelarna för nästa säsong.