Ladies värvar collegesvenska från NCAA – ”Jag är supertaggad”

05 JUL 2019 10:00
Sedan tidigare är åtta spelare presenterade som klara för spel med Visby Ladies säsongen 2019-20. Nu är en nionde klar.
  • Uppdaterad: 05 JUL 2019 10:01

Den 175 cm långa guarden Camilla Kilinc har i Sverige representat Helsingborg BBK men har spenderat de fyra senaste åren i USA på Monroe och Upstate. På junior-colleget Monroe där hon spenderade hon sina 2 första år snittade Kilinc 10.5 poäng per match och sköt 37% från trepoängslinjen innan hon tog klivet till Division 1 med Upstate i NCAA där hon under sina två sista collegeår gjorde 37 matcher och 70 poäng.

Camilla Kilinc, hur känns det att ha skrivit på för Ladies?

– Ända sen barnsben har jag alltid drömt om att spela professionellt och nu är det verklighet. Det känns skönt att alla extra timmar man har lagt ner i hallen under alla dessa år har gett resultat. Jag är så tacksam över den här möjligheten och ser verkligen fram emot att träffa mina nya lagkamrater och coacher!

Camilla Kilinc

Camilla Kilinc.

Hur var din tid på college?

– Min tid på college har varit en berg-och-dalbana. Att flytta över till andra sidan Atlanten som ung och börja från noll har varit en utmaning. Jag började spela på ett junior college i New York där jag hade en stor roll och var lagkapten. Vi kom vidare till slutspelen och där blev jag upptäckt och erbjuden ett fullt scholarship utav USC Upstate. Efter mina fyra år på college har jag förbättrat min fysik och mitt skytte men framförallt blivit mentalt starkare.

Vad ser du fram emot mest med att komma tillbaka till Sverige och till Ladies?

– Det har varit kul att ta del av den amerikanska kulturen under en längre tid men jag kan inte förneka att jag har saknat Sverige. Jag är supertaggad på att ta nästa steg och spela för Ladies! Att bygga upp nya relationer med lagkamraterna och coachstaben är också något som jag ser fram emot.

Head coach Eivind Möstl, vad tänker du om Camilla Kilinc?

– Camillas styrka är skyttet och jag älskar en spelare som likt henne gärna spenderar extratimmar i hallen och skjuter. Hon passar perfekt in i lagbygget, hon är tävlingsinriktad och hon kommer bidra med energi till laget. Det kommer bli riktigt spännande att följa hennes resa i Sverige efter tiden i USA, för hon skiljer sig mycket från många andra svenska spelare, och det är en fördel som jag tror att hon, resten av laget och jag kommer kunna ha stor nytta av.

Sportchef Anders "Leo" Pettersson, hur går dina tankar om Kilinc?

– Förra säsongens akilleshäl var helt klart skyttet utifrån. Det har varit en av punkterna som vi skall åtgärda till kommande säsong och Camilla kommer helt klart att hjälpa oss med att förbättra den punkten. Hon är en duktig skytt och lojal lagspelare som kommer att få sitt genombrott i svenska ligan denna säsong.