Kaptenen tror på projektet – förlänger

29 APR 2019 10:00
18-19 var centerns första säsong med klubben, och det dröjde inte länge från att hon skrivit på innan hon blev utsedd till lagkapten för sin inställning och det föredöme för andra hon tidigt visade sig vara. Nu är hon klar för sin andra säsong.
  • Skapad: 29 APR 2019 10:00

Den 24 år gamla centern kom till Visby Ladies sommaren 2018 efter att ha varit returbäst i Malbas i Superettan den föregångna säsongen med 11.6 returer samt 9.7 poäng per match. Raflund som även spelat collegebasket med Lindenwood och Youngstown State gjorde 18-19 sin första ligasäsong där hon på sammanlagt 185 minuter stod för 42 poäng och 41 returer.

I de inledande sex tävlingsmatcherna med klubben visade Raflund på god form och snittade 4,5 poäng och 5 returer per match innan hon drabbades av en fraktur i lillfingret och blev borta i drygt sex veckor. Den 191 centimeter långa lagkaptenen visar fortsatt tro på projektet och förlänger nu kontraktet med klubben för att i höst göra sin andra säsong på ön.

Jonna Raflund, vad får dig att stanna i Ladies?

– Jag trivs oerhört bra på ön. Förutsättningarna är riktigt bra för att få hålla på med elitbasket här och miljön i och runt klubben är fantastisk. Här välkomnar man alla vilket skapar en stor trygghet och gemenskap. Från att man hejar på de yngsta spelarna i klubben till att man utbyter reflektioner med de som har varit med en längre tid. Det finns hela tiden något att lära sig.

Jonna Raflund. Foto: Erica Thomsson

Vad vill du få ut av den kommande säsongen som du eller ni inte lyckades med 18-19?

– Ser jag till mig själv så vill jag kommande säsong försöka få ut max-kapacitet av min potential som spelare. Jag kände att jag började närma mig den i november innan jag ådrog mig en skada.

Såklart är siktet inställt på slutspel nästa vår och att vi gör ett bättre resultat redan i höst, vilket jag tror kommer att komma med mer kontinuitet, men jag tror fortfarande på att fokusera på varje enstaka match är det som är viktigast. Min förhoppning är också att vi får tillbaka fler basketentusiaster in i arenan, för det vet jag att det finns på ön.

Finns det några kliv du själv vill ta nästa säsong?

– Jag vill gå från att vara nykomling som spelare till att etablera mig i ligan. Tyvärr blev det ett avbräck för mig under säsongen då jag fick en fraktur. Men jag är fast besluten över att ta fighten varje match för att utmana några av Sveriges bästa spelare som huserar på min position i ligan.

Head coach Eivind Möstl, vad innebär det att få behålla lagkaptenen till hösten?

– Det känns väldigt bra. Hon är en viktig kugge i lagbygget och en naturlig ledare som tar stort ansvar för att alla i laget mår bra både på och utanför planen vilket är väldigt nyttigt.

Sportchef Anders ”Leo” Pettersson, hur känns det att ha förlängt med Raflund?

– Det känns väldigt skönt att ha Jonna tillbaka för ytterligare en säsong. Hon är en ledare i gruppen och har stor förtjänst i den goda lagsammanhållning och stämning som funnits i gruppen. Tyvärr så spolierades en del av Jonnas egna basketspel med den fingerfraktur som hon ådrog sig mot Luleå borta i november. Vi ser fram emot en skadefri Jonna som kan bygga upp sig ännu mera inför nästa säsong.