Janeli Lillealliks säsong är över

17 DEC 2018 12:00
Åtta omgångar in i SBL 2018-19 har Janeli Lilleallik i samråd med klubben tagit ett beslut som innebär att Lillealliks säsong är över.
  • Uppdaterad: 17 DEC 2018 12:00

Janeli Lilleallik har under längre tid haft bekymmer med sina benhinnor, en vanlig belastningsskada, men har fram tills nu inte hindrats från att ge allt hon har på träning eller match. Under hösten har Lillealliks bekymmer med sina benhinnor förvärrats, och under det landslagsläger hon var på i mitten av november var hon tvungen att stå över en av matcherna på grund av smärtor. Sedan dess har problemen bara blivit värre, och har nu nått den graden då hennes skador inte bara påverkar träningar, matcher och eventuellt prestationer, utan blivit så pass allvarliga så att smärtorna kraftigt påverkar hennes liv utanför basketen.

Huvudmålet har från Ladies och Janelis sida alltid varit att fullfölja säsongen, men Janeli Lilleallik, som är assistbäst i laget med 4.1 assist per match, har nu i samråd med klubben beslutat sig för att genomgå en operation av benhinnorna hemma i Estland på grund av de allvarliga problemen.

Sportchef Anders Leo Pettersson, vad säger du om den här situationen?

– Det är ett stort avbräck för Ladies. Janeli var tänkt att vara motorn i laget men har inte kunnat göra sig själv rättvisa. Det övergick till ständig smärta som bara blev värre och värre. Det är ett under hur pass mycket Janeli kunnat träna och spela på med den intensiva smärta hon haft som gett henne bland annat sömnbekymmer och påverkat henne dygnet runt. Nu håller vi tummarna för att operationen blir lyckad och att vi får se en frisk Janeli Lilleallik till nästa säsong.

Hur ser det ut med ersättare?

– Vi har nu inlett intensiva spaningar efter en ny spelare på Lillealliks position som pointguard. VI går in i ett uppehåll på 11 dagar till nästa match och vår förhoppning och målsättning är att ha en spelare här den 28 december när vi spelar mot Mark Basket hemma.

Janeli Lilleallik, hur kändes det att ta beslutet?

– Jag tror att den här sortens beslut är tuffa för alla spelare, särskilt under pågående säsong. Jag nådde punkten där jag inte kunde pusha mig själv längre varken fysiskt eller mentalt och för alla bästa och särskilt för mig själv är det viktigaste att jag löser det här problemet så snart som möjligt.

Finns det något du vill hälsa klubben eller supportrarna?

– Jag vill tacka det här laget och alla runtomkring det. Ni gör alla ett otroligt jobb för laget och i samhället. Jag är så glad att jag fick vara en del av det här trots att inledningen av säsongen inte var det vi hade hoppats på, men det kan bara bli bättre. Vi är ett ungt lag och vi har vad som krävs för att vinna, bjuda på bra matcher och fantastiska känslor med gotlänningarnas stöd. Jag önskar laget ett stort lycka till för resten av säsongen och jag hoppas att de riktigt bra matcherna kommer komma. Återigen ett stort tack, njut av julen och tiden med nära och kära. Visby är och kommer förbli den mest unika platsen jag spelat på.

Klubben riktar största möjliga tack till Janeli Lilleallik för den oerhört höga nivå av professionalism och den arbets- och träningsmoral i världsklass hon under dessa månader visat upp utan ett enda undantag. Förutom ett suveränt försvarsspel har vice-kaptenen inom föreningen visat upp ett stort intresse av att lyfta klubbens ungdomsverksamhet och har coachat ett lag och dömt flera ungdomsmatcher i föreningen.