Integration, ungdomar och miljötänk - Så arbetar Visby BBK för att vara hållbara

27 APR 2019 11:00
De senaste åren har hållbarhet fått mer och mer fokus och blivit ännu mer centralt för alla organisationer som vill kunna fortsätta bedriva sin verksamhet på sikt, och Visby BBK är inget undantag. Så här arbetar klubben för att vara hållbara.
  • Skapad: 27 APR 2019 11:00

Idrott har alltid var en av de ledande krafterna för att förena människor i världen, och succé-projektet World Wide Ladies är i höst inne på sitt tredje år som förenande och integrerande kraft på Gotland. World Wide Ladies är ett lag i Visby BBK som drivs av hyllade och prisbelönta Shamima Aktar som vänder sig till nyanlända kvinnor på ön med syftet att få fler kvinnor att spela basket oavsett ålder eller tidigare erfarenhet. Shamima Aktar har dessutom fått ta emot ett kungligt stipendium samt nominerats som “Årets Granne” på Svenska Hjältar-galan och projektet har fått stöd från Loka Heroes.

Det har inte gått att undvika den växande debatten kring klimatfrågorna som är aktuellare än någonsin och Visby BBK och Visby Ladies gör givetvis sitt för att minska sitt klimatavtryck. Till exempel har klubben sedan några år tillbaka valt bort match- och träningsställ tillverkade i och fraktade från Asien mot ställ tillverkade i Europa av klubbens sponsor Erréa. Målet är också att minska konsumtionen av plagg i de fall det är möjligt, och inte se högkvalitets-plagg som förbrukningsvaror.

Alla återvinningsbara flaskor och burkar som lämnas i de angivna pantkärlen under Ladies hemmamatcher återvinns och alla pengar för panten går oavkortat till World Wide Ladies. Målet är också att till säsongen i höst fasa ut alla engångsplast-artiklar i största möjliga mån och ersätta dem med hållbara alternativ.

Match- och träningsställ från klubbens sponsor Erréa tillverkas i EU.

En idrottsklubb är ingenting utan ungdomar, och för att fortsätta bedriva elitverksamhet är spelare som kommer från de yngre leden inte bara något positivt, utan en förutsättning för att spela över 35 raka säsonger i Sveriges bästa liga i världens näst största sport. Inför den gångna säsongen tillsattes den engagerade Veronica Östling som sportchef för ungdomssidan i Visby BBK, en roll klubben tidigare saknat, där Östlings jobb har inneburit ett lyft för de gotländska basketspelande ungdomarna både på kort och på lång sikt.

Dessutom har elitspelarna i Ladies integrerats mer i ungdomsleden än tidigare. Ungdomslagen har fått estniska landslagsspelare, amerikanska basketproffs och svenska ligaspelare både som tränare men även som nya förebilder och idoler som kommit närmare ungdomsspelarna än på länge. Visby BBK har en enkel filosofi kring hur eliten och ungdomsverksamheten hör ihop; mår ungdomsverksamheten bra så kommer elitverksamheten också må bra, och vice versa.

Felicia Thomsson. Foto: Erica Thomsson

Felicia Thomsson, egen produkt som gått från ungdomslag i Visby BBK till elitnivå med Ladies. Foto: Erica Thomsson

Enligt en studie från Göteborgs Universitet rör sig svenska 14-åringar 30% mindre 2017 än vad svenska 14-åringarna gjorde år 2000, och förutom att bland annat förebygga hjärt- och kärlsjukdomar minskar fysisk aktivitet även risken för typ 2-diabetes bara för att nämna två av de oerhört många positiva hälsoeffekter idrotten har. Att erbjuda rolig och bra träning som kan skapa vänner för livet till de gotländska ungdomarna är inte bara något som alltid kommer förbli centralt i Visby BBK, utan en viktig del för en hållbar gotländsk folkhälsa i våra ögon.