Inför säsongen-intervju med lagkapten Jonna Raflund

2018-09-20 09:02
Säsongen 2017-18 bär Visby Ladies lagkapten #17 på ryggen och heter Jonna Raflund. Läs den första intervjun med Ladies nya lagkapten.
  • Uppdaterad: 2018-09-20 09:02

Den 24-åriga centern Jonna Raflund anslöt i somras från spel i Superettan med Malbas där Raflund var returbäst i hela superettan med 11.7 returer per match. 2018-19 kommer den 192 centimeter långa skåningen vara lagkapten för Visby Ladies.

Jonna Raflund, du har ju tidigare spelat på college i USA, vad är största skillnaderna och vilka är likheterna med den europeiska/svenska basketen?

- Största skillnaden är nog tuffheten, de lär sig att tävla i väldigt tidig ålder. I Sverige försöker man dock pressa mer i defense då man bara har 8 sekunder att ta sig över halvplan, och den regeln finns inte i USA. Likheterna är själva själva systemanfallen man sätter upp. Det kanske är aningen mer fokus på pick och rull i Sverige däremot.

Det är lite mer än två veckor kvar till premiären, hur känns det hittills?

- Jag tycker att vi för varje dag som går så börjar både vi i laget men också med coachen känna varandra bättre och vi gör framsteg varje dag. Vi kommer mer in i hans filosofi och hur han vill att vi ska spela.

Du gick på Sanda Basketgymnasium med Veronika Mirkovic och Johanna Persson som båda två är dina lagkamrater 18-19, hur ska det bli att spela tillsammans med dem igen?

- Det ska bli jättekul, just att de blev de sista pusselbitarna gör mig lite extra glad. Mitt sista år på BG hade vi en väldigt fin gemenskap där båda dessa två var bidragande faktorer. Även om vi är ett på pappret nytt lag så är vi några som känner till varandra bra sen innan.

Hittills har det blivit två träningsmatcher mot Oskarshamn, hur kändes de?

- Jag tycker att vi gjorde det vi skulle mot Oskarshamn men självklart det finns alltid mer att önska. Det var en bra början för att se hur vi är mot andra och få känna på matchtempot lite. Matcherna i helgen kan kanske ge en bra indikation på vilken nivå vi ligger på men samtidigt tror jag att vi kommer kunna träna ihop oss ännu mer som lag till premiären. Vi kommer nog få en någorlunda bedömning på hur potentialen ser ut individuellt men med själva lagspelet så lär vi nog få vänta till när säsongen drar igång.

Vi inleder mot Norrköping den 5:e oktober, går det att säga något redan nu om den matchen?

- Det viktigaste är att vi fokuserar på vårat egna, för det är där vi kan vinna matchen, men de har ett bra lag med bland annat Sofia Pelander som är en viktig kugge i deras spel. Vi har hemmafördel och alla kommer nog vara väldigt taggade för att spela.

Tror du att det är en fördel eller nackdel att stå över premiäromgången i SBL?

- Jag tror det är lite både och. Norrköping kommer kanske ha kunnat släppa lite på sina nerver, men samtidigt så kommer vi kanske vara ännu mer taggade och redo för att det är vår första match.

Det här blir din första ligasäsong, vad ser du mest fram emot 18-19?

- Att få spela mot tufft motstånd varje match. Det kommer att vara fight varje match. Det går aldrig att bara ställa in skorna.

Vad kommer känneteckna Visby Ladies 2018-19?

- Jag tror vi kommer vara snabba men samtidigt starka och fysiska och vi kommer ha lite fler större spelare. Vi har bra längd på flera positioner vilket kan vara en fördel mot de mindre lagen.

Och vad är målsättningen?

- Vi tar allting steg för steg, men målet är att vi alltid ska vara nöjda med vår prestation när slutsignalen ljuder. Första målet är givetvis att vinna premiären, och sen får vi se hur det går efter det. Vi ska ju givetvis till slutspel.

Hur långt kan Ladies gå?

- Det bestämmer vi själva.

Se Jonna Raflund och resten av Visby Ladies ta sig an Norrköping Dolphins den 5:e oktober. >>Köp din biljett här