Chock-nyförvärvet historisk i debuten

19 JAN 2019 17:31
En stor nyhet och en historisk överraskning utlovades presenteras under fredagskvällen när Uppsala gästade ICA Maxi arena, och få hade kunnat förutspå vad som avslöjades precis innan uppkast.
  • Uppdaterad: 19 JAN 2019 17:31

Säsongen 1989-90 spelade amerikanskan Ruthie Bolton i Visby Ladies, och vid OS 1994 skulle hon dels bli lagkapten för det USA som rodde hem OS-guldet, men även bli den första damspelaren i klubbens historia som deltagit i ett OS, men det först efter sin tid i Visby. Under fredagskvällen skrevs ny historia när Visby Ladies presenterade en spelare som för första gången i klubbens historia har OS-meriter när hon värvas till klubben.

Den 29 år gamla och 190 cm långa Dominique Allen representerade i London-OS 2012 Storbritannien där hon gjorde en match. Allen som både kan spela på position 4 & 5 har under sin långa karriär spelat i flertalet länder, men kommer senast från det rumänska Eurocup-laget Sf. Gheorghe som hon nu valt att lämna.

Värvningsprocessen, som påbörjades mindre än en vecka innan matchen, är bland de snabbaste de senaste åren. Den korta tidsrymden innan första matchen innebar också att även om hon skulle hinna vara på plats till hemmamatchen mot Uppsala så var det inte säkert att man skulle hinna få klart det pappersarbete som krävs för att få henne spelklar eftersom det även krävs att hennes tidigare klubb, det rumänska basketbollförbundet och den svenska motsvarigheten alla skulle samarbeta och hinna fixa grönt ljus på alla plan. Klockan 13 på fredagen kom beskedet efter intensivt arbete från klubbens håll. Allen är spelklar.

Sportchef Anders "Leo" Pettersson, hur kommer det sig att det gick såpass fort att få hit Allen?

–  Vi tog första kontakten för en vecka sedan med Allen, sedan har det gått väldigt fort. När både vi och hon tyckte att det kändes rätt så var det bara att öka takten. Hennes erfarenhet, personlighet och att hon är något äldre än de andra i laget passade oss perfekt. Som alltid vid sådana här värvningar så är det en mix av intensivt arbete och tur som gör att allting kan gå såhär smidigt.

För Dominique blev det två poäng och ett gäng returer, exakt hur många returer samt spelminuter får vi vänta lite på då statistiken från matchen justeras i skrivande stund, i de inhopp som många åskådare var nöjda med sett till att den knappa tiden för förberedelse.

Eivind Möstl, nu var det ju bara timmar mellan hon landade och gjorde sina första minuter för klubben, men vad har du att säga om det du såg av Allen igår?

– Hon är helt rätt spelare med sin attityd och ödmjukhet. Dominique är stor och stark och kommer bli en viktig kugge i vårt försvar.

Dominique Allen, det är inte varje dag en spelare landar tre timmar innan uppkast, hur kändes det att spela igår?

– Det kändes väldigt bra att komma in i spelet direkt med laget och få ur tröttheten ur benen. Laget och coachstaben fick mig att känna mig väldigt välkommen och det var häftigt att se vilken otrolig lagkemi som finns.

När du kommit in i laget och spelet lite mer, vad hoppas du kunna bidra med?

– Jag hoppas att jag kan stå för hög energi defensivt och göra avtryck i offensiven. Laget har bra inställning och jag hoppas att jag kommer kunna bidra med mycket positivitet jag med.

Du har ju ganska mycket erfarenhet från bland annat OS, det brittiska landslaget och Europa-spel i flera säsonger. Hur och hur mycket hjälper de erfarenheterna dig som spelare idag?

– Jag har haft väldig tur att spela på många fantasiska ställen i Europa med många bra spelare. De erfarenheterna har absolut gjort mig till en bättre spelare eftersom jag fått spela många både fysiskt och mentalt krävande matcher.

Ladies nästa match är nästa helg när man gästar just Uppsala på bortaplan på söndag 15.00.